Стартира изграждането на СТЕМ Център в СУ Христо Ботев, гр. Джебел

В изпълнение на проект по националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“ на Министерството на образованието и науката, стартира преустроиството на определените за целта помещения, доставка на обзавеждане и оборудване необходимо за функционирането на центъра. Предстои да се изградят, обзаведят и оборудват:

Снимачно Аудио/Видео студио  – Намира в пространство, където естествената светлина ще бъде изцяло премахвана с автоматични щори  при нужда и което ще бъде акустично изолирано.  Една от стените ще  бъде боядисана в зелен цвят, за да има възможност за работа на „зелен екран“ (създаване на виртуално студио).  Снимачната техника може ще се състои от прожектори, стативи, камери, 3D камери, фотоапарати, светкавици, отразители . тв миксери и енкодери за излъчване в интернет, дрон за видео заснемаме на големи обекти. В помещение до студиото ще бъде изградена зона за съхранение и  подготовка за учители. Със голям прозорец ще бъде отделена зоната от самото студио.

 

Офлайн зона – В нея се развиват умения за рисуване, моделиране, разказване на истории, писане на сценарии, скициране на интерфейси на приложения – неразделни части от процеса на създаването на една игра или дигитална апликация. Ще има стативи за рисуване и мобилни сегментни подиуми ще разполага  и с две големи маси за работа по макети с материали и инструменти. Пространството ще се пренарежда на момента за правене на конферанси и обсъждания на създаденото. В офлайн зоната ще бъде изградена и гримьорна за подготовка за снимки. В зоната ще има бяла стена за писане и голям ТВ дисплей на който децата ще могат да споделят от своите смартфони и лаптопи безжично електронно съдържание.

 

Дигитална зона  – За  дизайна на игри често ще изберем  лаптопи с висока изчислителна производителност и големи монитори към всеки от тях .

В отделна зона ще отделим мощни компютри за обработка 3D рендиране, моделиране и видеообработка. Бюрата  са проектирани  много голяма работна площ, за да съберат техниката.  За учителите ще има голяма стена за рисуване със специална боя  и големи интерактивни дисплеи за показване на дигитално съдържание. В отделен елемент от зоната ще бъде Технологиите и пространството.  Работилницата ще съдържа  дигитални прототипиращи машини като 3D принтери и машина за вакуумно формоване  и голяма маса за лепене и монтаж на изработените 3D модели и големи интерактивни дисплеи.