STEM центърът е изграден през 2021 година в СУ „Христо Ботев” в Джебел. Това стана възможно благодарение на спечелен проект по националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“ на Министерството на образованието и науката. Реализирането на проекта е възможно със съдействието на Общината в град Джебел и партньор по проекта.

Центърът е изграден около идеята за прилагане на технологии, които считаме за основополагащи за бъдещите поколения. Центърът се изгради в специално отделено единно пространство, което бе ремонтирано по проекта и обзаведено с модулни мебели. Екип от експерти разработи архитектурно-пространственото разпределение и концепция за дизайна на центъра съобразена с насоките за физическа среда.

Със спечелването на проекта се осигури подходяща среда за реализиране на новите методи на преподаване. STEM центърът в училище предоставя добра възможност за интегриране на иновации. Средата ще даде увереност на учениците при работа с материали и ще подкрепи проектно-базираното обучение. Центърът е разделен на сектори за различни групови дейности (за екипна работа, за изработване на материали, за презентиране). Пространството, заедно с технологиите и материалите в него, ще подпомага учебната програма, достъпно е за всички в училище, както и за клубни дейности. STEM центъра ще се превърне в своеобразен мост между училищната среда и местния бизнес, в място за среща на учениците с изследователи, специалисти и родители. Пространството, в което е изграден STEM центърът, е разположено на четвъртия етаж от основната сграда на училището.

Главен акцент в учебното съдържание е, че то ще бъде преживяно и направено, а не само запаметено и възпроизведено. Учениците ще разработват игри за мобилни телефони, ще използваме СТЕМ комплектите на Майкрософт за учене по физика, география, биология и т.н., които свързват допълнителната електроника с наличната дигитална техника. Учениците ще решават казуси, които са предоставени от партньорите по проекта или местната училищна общност, които са реални и изискват знания от съответните изучавани предмети. След технологичното решение учениците ще бъдат стимулирани да търсят и бизнес решение, да разработят бизнес модел, подходящ за съответното решение.

Конструктивисткият подход при ученето и изработване на съдържание изисква голяма гъвкавост и творчество на учителите, което ще се гарантира през систематични обучения и наставничество/менторство от мрежата на иновативните учители (в които влизат и университетски преподаватели). Учебното съдържание ще бъде достъпно във вид на филми, светове на майнкрафт, мултимедии, игри, казуси и съпътстващи методически указания.

Образователна среда и технологии

Центърът е изграден около идеята за прилагане на технологии, които създателите му считат за основополагащи за бъдещите поколения. Центърът ще се изгради в специално отделено пространство, което подлежи на ремонт по проекта и обзавеждане със  мебели.   Екип от експерти разработи архитектурно-пространственото разпределение и концепция за дизайна на центъра съобразена с насоките за физическа среда.

Снимачно Аудио/Видео студио  – Намира в пространство, където естествената светлина ще бъде изцяло премахвана с автоматични щори  при нужда и което ще бъде акустично изолирано.  Една от стените ще  бъде боядисана в зелен цвят, за да има възможност за работа на „зелен екран“ (създаване на виртуално студио).  Снимачната техника може ще се състои от прожектори, стативи, камери, 3D камери, фотоапарати, светкавици, отразители . тв миксери и енкодери за излъчване в интернет, дрон за видео заснемаме на големи обекти. В помещение до студиото ще бъде изградена зона за съхранение и  подготовка за учители. Със голям прозорец ще бъде отделена зоната от самото студио.

Офлайн зона – В нея се развиват умения за рисуване, моделиране, разказване на истории, писане на сценарии, скициране на интерфейси на приложения – неразделни части от процеса на създаването на една игра или дигитална апликация. Ще има стативи за рисуване и мобилни сегментни подиуми ще разполага  и с две големи маси за работа по макети с материали и инструменти. Пространството ще се пренарежда на момента за правене на конферанси и обсъждания на създаденото. В офлайн зоната ще бъде изградена и гримьорна за подготовка за снимки. В зоната ще има бяла стена за писане и голям ТВ дисплей на който децата ще могат да споделят от своите смартфони и лаптопи безжично електронно съдържание.

Дигитална зона  – За  дизайна на игри често ще изберем  лаптопи с висока изчислителна производителност и големи монитори към всеки от тях .

В отделна зона ще отделим мощни компютри за обработка 3D рендиране, моделиране и видеообработка. Бюрата  са проектирани  много голяма работна площ, за да съберат техниката.  За учителите ще има голяма стена за рисуване със специална боя  и големи интерактивни дисплеи за показване на дигитално съдържание. В отделен елемент от зоната ще бъде Технологиите и пространството.  Работилницата ще съдържа  дигитални прототипиращи машини като 3D принтери и машина за вакуумно формоване  и голяма маса за лепене и монтаж на изработените 3D модели и големи интерактивни дисплеи.